collectes 40dagentijd collectes 40dagentijd
Zondag 15 maart:  collecte voor Zuid-Soedan
Opstaan en opnieuw beginnen... In Zuid-Soedan weten veel inwoners daar alles van. Ze doen niet anders. Een twintig jaar durende oorlog maakte dat veel mensen regelmatig alles kwijt raakten en weg moesten vluchten. In 2011 splitste Zuid-Soedan zich af van Soedan. Mensen waren dolblij, maar anderhalf jaar later barstte het geweld opnieuw op. Sindsdien zijn 50.000 mensen omgekomen. Duizenden mensen zijn weer op de vlucht geslagen in eigen land, vooral vrouwen en kinderen. Zij leven jarenlang in vluchtelingenkampen.
Het lijkt wel eens hopeloos en ver van ons bed. Zuid-Soedan is immers niet een land waarnaar wij op vakantie zullen gaan. Houdt het daar nu nooit op? Willen wij nog wel opstaan en in actie komen voor een land, waar zoveel nare berichten van komen? Waar 5,5 miljoen mensen iedere avond met honger naar bed gaan. Waar grote delen van de oogst mislukken, waterbronnen opdrogen en voedselprijzen stijgen, waar ze klimaatverandering aan den lijve ondervinden. Ja, het is lastig, want de ramp in Zuid-Soedan is een menselijke ramp: een combinatie van droogte, armoede en gewelddadige conflicten.
Toch wil ik u vragen niet weg te kijken, want je zult er maar geboren zijn. Kerk in Actie is door haar goede kerkelijke contacten in Zuid-Soedan goed in staat hulp te bieden, maar daarvoor is uw bijdrage van groot belang. Iedere Zuid-Soedanees die dankzij uw steun kan opstaan uit armoede en geweld, is het waard! Dank u wel!