Afscheid als predikant Afscheid als predikant

Na vele jaren blijkt ook deze voorganger een voorbijganger…. In deze maand, februari, ben ik 14 jaar geleden in Bovensmilde gekomen. Sindsdien heb ik heel veel goeds met u als gemeente mogen delen. Daarnaast waren er natuurlijk ook moeilijke dingen, dat is inherent aan dit werk. Dat ik na zo lange tijd dan toch vertrek is zeker niet omdat ik het hier niet (meer) naar mijn zin zou hebben, maar omdat ik nog graag een keer ergens opnieuw wilde beginnen.
Nu de felicitaties binnen stromen, vaak vergezeld van warme woorden, roept dat vele warme en dankbare gevoelens bij me op. We zullen hier nog één keer samen de Veertigdagentijd in gaan en één keer samen Pasen vieren. Een mooie afronding van de tijd alhier.
Donderdagmorgen 6 februari ontving ik de beroepsbrief uit handen van drie voorzitters van drie kerkenraden. Dat geeft al aan dat mijn nieuwe baan geen doorsnee baan als gemeentepredikant is, maar meer weg heeft van, zoals een vriendin het noemde, “een vliegende keep”. Het is de Streekgemeente Oost-Groningen die mij beroept. Daar binnen functioneren vijf deelgemeenten, waarvan twee mijn directe werkveld worden: 50% in de gemeente de Dollert, bestaande uit een aantal dorpen, die beurtelings kerken in Nieuweschans, Nieuwolda, Finsterwolde en Oostwold. De gemeente Oostwold was mijn vorige gemeente, maar deze maakt nu deel uit van een grote regio. Daarnaast ben ik voor 40% in dienst van de gemeente Winschoten. Dan heb ik nog 10% aan taken ten behoeve van de hele streekgemeente. Scheemda, Midwolda en Meeden vormen de overige deelgemeenten binnen dit verband, waarin in totaal nog drie predikanten en een kerkelijk werker als team opereren.
Het is voor mij ook een beetje thuiskomen in die prachtige streek, die Frank Westerman zo mooi “’de Graanrepubliek” heeft genoemd. Ik verwacht veel van wat ik aan ervaring in het werk in Bovensmilde heb opgedaan in deze geheel andere setting te kunnen gebruiken!

Met hartelijke groet, ds. Gert Wybe van der Werff