Alvast over het Advent- en Kerstproject 2018: kleine heiligen Alvast over het Advent- en Kerstproject 2018: kleine heiligen

U kent ze misschien wel: de kleine poppetjes van klei die gewone mensen uitbeelden met de kleding van hun beroep of een bepaald attribuut. Santons worden ze genoemd, wat “kleine heiligen” betekent. Het komt uit de Franse Provence, waar het maken van Santons al eeuwen een ambacht is die van vader op zoon en tegenwoordig ook op dochter wordt doorgegeven. De Santons verbeelden de dorpelingen uit een denkbeeldig dorpje in de Provence, die allemaal onderweg zijn naar de stal waar het kindje Jezus is geboren. Ze nemen iets mee voor het kind, dat past bij wie zij zijn. Zo neemt de molenaar meel mee, de bakker brood, de wijnboer druiven, de oude vrouw een wollen deken.
In het Advents- en Kerstproject wil de kindernevendienstleiding de Santons centraal stellen en dit niet alleen voor de kinderen maar voor en met de hele gemeente. Omdat dit wat meer voorbereiding vraagt begin ik er nu al over, dat u vast erover na kunt denken.
De bedoeling is dat wij zelf Santons gaan maken. Dat kan van klei, maar ook van hout, door te breien, punniken, schilderen of op andere manier, net wat u/jou het beste ligt. De Santon die je maakt heeft iets te maken met wat voor jezelf belangrijk is en wat je daarmee aan Jezus kunt geven. In de Advents- en Opstandingskerk te Assen, waar dit project eerder werd gedaan, maakte bijvoorbeeld iemand een lezende vrouw op een bankje, omdat het haar liefhebberij is. Weer iemand anders maakte zichzelf met haar vier kleinkinderen.
Daarnaast hebben we een kerststal nodig als de plek waar de Santons heen op weg zijn en hun plekje vinden naast Jozef en Maria, het kind in de kribbe en de overige stalbewoners. Wie heeft zin hieraan te werken?
Het maken van een Santon kunt u/jij individueel thuis doen of het kan heel inspirerend zijn samen te gaan knutselen op een paar bijeenkomsten in de kerk in december. Voor het werken met klei zoeken we nog iemand die daar wat ervaring mee heeft en instructies kan geven.
Begint u/jij al ideeën te krijgen? Graag horen we of u/jij op één of andere wijze mee wil doen aan dit project. Ook andere suggesties om dit project vorm te geven zijn welkom, want het is van en voor ons samen! Reacties via mail of telefoon kunnen naar de leiding van de kindernevendienst of naar een van de predikanten.
Zo bereiden wij ons voor op Kerst. In het woord Santon komt de kerstgedachte op een bijzondere manier tevoorschijn: in “kleine heilige” zit een tegenstelling; bij heilig denk je aan iets groots, maar “kleine heilige” wil zeggen dat het grote en grootse in het kleine te vinden is. In het gewone. Dus ook in de gewone mens. Anders gezegd: dit project laat zien hoe bijzonder gewone mensen zijn.
Namens Leonie Blomsma, Jos Brink, Hieke Herben, Renate Herben, Marjan Kappen, ds. Diete Kits en Stijntje de Ruiter,
Ds. Gert Wybe van der Werff