PKN
Protestantse Gemeente Bovensmilde
 

zo 13 december 2015

De Maria Monologen

Locatie: 
 Adventskerk te Assen
Tijdstip: 
 15.00
Prijs: 
 € 9.00

De Mariamonologen, een persoonlijke impressie
We schrijven Advent 2014 toen een gemeentelid mij vroeg: ‘Ga je mee naar de Mariamonologen zondagavond in Veenhuizen?’ ‘Naar de wat??’ vroeg ik. ‘De Mariamonologen, drie vrouwen over Maria en andere sterke vrouwen’, zei ze. ‘Voor jou als dominee wel passend, zeker in deze tijd voor de kerst.’ Ik nam de uitnodiging aan, zonder enige verwachting (wat natuurlijk wel had gemoeten in de Adventstijd). Maar…. de voorstelling of dit muziektheater overtrof mijn stoutste verwachtingen, zo ik die had gehad. Niet alleen humorvolle dialogen, maar ook indringende, inspirerende en tot nadenken stemmende woorden werden gesproken en .…gezongen!
Zo mooi gezongen, door alle drie de spelers, maar met name door de sopraan Elise Mannah.
Wat een prachtige stem! Niet alleen over Maria ging het. Maar ook over Malala en over de dwaze moeders in Argentinië, over moeders in Syrië, moeders in sloppenwijken, moeders in gammele bootjes als vluchtelingen. Overal en altijd worden kinderen geboren en gekoesterd door hun moeders. Huiveringwekkend dichtbij komen ze, zoals ook Maria een vrouw van vlees en bloed wordt. We volgen haar vanaf dat indringende bericht dat ze moeder zal worden van een Kind van God.
‘Wie, ik?’ ‘Ja!’ ‘Maar dat kan toch niet? En Jozef dan?’
Ook Jozef spreekt en zingt in deze theatervoorstelling. En je voelt zijn liefde voor dit Kind van God. Het is immers ook zijn kind? Zijn vader op aarde?
Wat ook dichtbij komt voor met name mensen van katholieke huize is de verering van Maria. Op zeer herkenbare en tevens respectvolle wijze vertolkt, maar ook met humor uitgespeeld. Al herkende ik me dan weer meer in het protestantse meisje dat werd voorgelezen uit de bijbel van Anne de Vries. Wat me tot slot het meest raakte was de eigentijdse vertaling van de lofzang van Maria. Wat een kracht, wat een hoop, wat een toekomstperspectief! Toen dacht ik: dit moeten meer mensen zien. Ik vroeg hen: Willen jullie naar Bovensmilde komen? Volgend jaar, in de Advent? Ja natuurlijk! Maar later realiseerde ik me dat de werkgroep Theater en Kerk in Assen beter toegerust was voor een dergelijke voorstelling (qua kosten en qua Adventskerk).
Vandaar dat u zondagmiddag 13 december om 15.00 uur echt naar de Adventskerk te Assen moet gaan. Ga zelf kijken en ga vooral genieten van deze voorstelling. Niet veel middelen zijn nodig, een enkele kist met voorwerpen roept voldoende verhalen op bij de vrouwen. En dankzij de muzikale ondersteuning door Henk Doest (piano, gitaar en accordeon) word je meegenomen, opgenomen, geraakt en geroerd. Gaat dat zien, zou ik zeggen! Vanwege een kleine subsidie is de entree niet hoog (9 euro p.p. i.p.v. 15 euro).
Kijk vooraf eens op de website van theatergroep de Kern en lees de reacties in het gastenboek: http://www.theatergroepdekern.nl/gastenboek.html
O ja, de voorstelling is zeker ook voor mannen!
Reserveren kan het beste bij reinder.vandermolen@gmail.com of 0592-346 549

 

terug
 


 

Koffie drinken 1/2 uur voor aanvang van de eredienst
datum en tijdstip 16-08-2020 om
meer details

Eredienst, aanmelding via kerkbovensmilde@gmail.com of 06-30125900
datum en tijdstip 16-08-2020 om 9.30 uur
1e rondg. collecte        : Kerk in Actie-Zomerzending
2e rondg. collecte        : Pastoraat
Uitg. collecte               : Eredienst
Kindernevendienst      : Rosalie Smit
Oppasdienst               : Indien nodig aanwezig


Rwanda - Kerk als plek van hoop, hulp en verzoening
De Presbyteriaanse kerk in Rwanda heeft bijzondere aandacht voor jongeren, armen en slachtoffers van de genocide. De kerk betrekt jongeren actief bij het gemeenteleven en geeft hen een eigen plek in de kerk. Ook krijgen zij begeleiding bij de uitdagingen in hun dagelijks leven, zoals werkloosheid, armoede en geweld, en krijgen ze training om hun talenten te versterken. De kerk biedt ook trainingen aan de veelal arme gemeenteleden. Zij leren nieuwe landbouwmethoden aan om hun levensomstandigheden te kunnen verbeteren. Voor daders en slachtoffers van de genocide organiseert de kerk zogenaamde 'Lichtgroepen' waarin zij leren om met elkaar te kunnen samenleven. Collecteer mee voor hoop, hulp en verzoening in Rwanda.

Beide zondagen is de tweede collecte voor: Pastoraat en de derde voor Eredienst.
Bij het uitgaan van de dienst kunt u de gaven geven, er staan 3 schalen gereed.
Voor diegenen die niet in de kerk zijn: zie onderstaande mogelijkheid:
Uw giften voor de 1e collecte graag overmaken op rekening: NL43RABO0373736401 t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente Bovensmilde.
Uw giften voor de tweede en derde collecte graag overmaken naar het College van Kerkrentmeesters.
Rekeningnr.: NL48 RABO 0373 7171 05 t.n.v. CvK Protestantse Gemeente Bovensmilde
Het heeft onze voorkeur om het bedrag voor een aantal weken in één keer over te maken, dit om de bankkosten laag te houden. Onze hartelijke dank namens de Diaconie en de Kerkrentmeesters.
  meer details

Kerkdienst
datum en tijdstip 16-08-2020 om zomertijd 9.30 wintertijd 10.00 uur
meer details

Voedselbank
datum en tijdstip 06-09-2020 om
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.