zo 13 december 2015

Tijdstip:
Prijs:

De Mariamonologen, een persoonlijke impressie
We schrijven Advent 2014 toen een gemeentelid mij vroeg: ‘Ga je mee naar de Mariamonologen zondagavond in Veenhuizen?’ ‘Naar de wat??’ vroeg ik. ‘De Mariamonologen, drie vrouwen over Maria en andere sterke vrouwen’, zei ze. ‘Voor jou als dominee wel passend, zeker in deze tijd voor de kerst.’ Ik nam de uitnodiging aan, zonder enige verwachting (wat natuurlijk wel had gemoeten in de Adventstijd). Maar…. de voorstelling of dit muziektheater overtrof mijn stoutste verwachtingen, zo ik die had gehad. Niet alleen humorvolle dialogen, maar ook indringende, inspirerende en tot nadenken stemmende woorden werden gesproken en .…gezongen!
Zo mooi gezongen, door alle drie de spelers, maar met name door de sopraan Elise Mannah.
Wat een prachtige stem! Niet alleen over Maria ging het. Maar ook over Malala en over de dwaze moeders in Argentinië, over moeders in Syrië, moeders in sloppenwijken, moeders in gammele bootjes als vluchtelingen. Overal en altijd worden kinderen geboren en gekoesterd door hun moeders. Huiveringwekkend dichtbij komen ze, zoals ook Maria een vrouw van vlees en bloed wordt. We volgen haar vanaf dat indringende bericht dat ze moeder zal worden van een Kind van God.
‘Wie, ik?’ ‘Ja!’ ‘Maar dat kan toch niet? En Jozef dan?’
Ook Jozef spreekt en zingt in deze theatervoorstelling. En je voelt zijn liefde voor dit Kind van God. Het is immers ook zijn kind? Zijn vader op aarde?
Wat ook dichtbij komt voor met name mensen van katholieke huize is de verering van Maria. Op zeer herkenbare en tevens respectvolle wijze vertolkt, maar ook met humor uitgespeeld. Al herkende ik me dan weer meer in het protestantse meisje dat werd voorgelezen uit de bijbel van Anne de Vries. Wat me tot slot het meest raakte was de eigentijdse vertaling van de lofzang van Maria. Wat een kracht, wat een hoop, wat een toekomstperspectief! Toen dacht ik: dit moeten meer mensen zien. Ik vroeg hen: Willen jullie naar Bovensmilde komen? Volgend jaar, in de Advent? Ja natuurlijk! Maar later realiseerde ik me dat de werkgroep Theater en Kerk in Assen beter toegerust was voor een dergelijke voorstelling (qua kosten en qua Adventskerk).
Vandaar dat u zondagmiddag 13 december om 15.00 uur echt naar de Adventskerk te Assen moet gaan. Ga zelf kijken en ga vooral genieten van deze voorstelling. Niet veel middelen zijn nodig, een enkele kist met voorwerpen roept voldoende verhalen op bij de vrouwen. En dankzij de muzikale ondersteuning door Henk Doest (piano, gitaar en accordeon) word je meegenomen, opgenomen, geraakt en geroerd. Gaat dat zien, zou ik zeggen! Vanwege een kleine subsidie is de entree niet hoog (9 euro p.p. i.p.v. 15 euro).
Kijk vooraf eens op de website van theatergroep de Kern en lees de reacties in het gastenboek: http://www.theatergroepdekern.nl/gastenboek.html
O ja, de voorstelling is zeker ook voor mannen!
Reserveren kan het beste bij reinder.vandermolen@gmail.com of 0592-346 549