Het nieuwe normaal of het tijdelijke abnormaal? Het nieuwe normaal of het tijdelijke abnormaal?

Daags na de persconferentie van de minister president Rutte op woensdag 6 mei schrijf ik deze woorden op. Er komt enige lucht in de ‘lockdown’. We mogen weer dingen….alles met gepaste afstand. Op dit moment zouden er wellicht weer kerkdiensten gehouden mogen worden vanaf 1 juli…..als alles goed gaat…. Want als de besmettingen weer meer worden en de ic-capaciteit dreigen te ondermijnen, worden de maatregelen weer opgeschroefd.
Het nieuwe normaal….zal het gaan wennen? En hoe lang moeten we daar rekening mee houden? Ik hoorde een tijdje geleden iemand die zei: Mark Rutte heeft eigenlijk verkeerde woorden gekozen toen hij het begrip “Het nieuwe normaal” introduceerde. Want als je mensen hoop wil geven dan moet je goed opletten hoe je je woorden kiest. Want “normaal” is dat mensen samen zijn, dat ze elkaar aanraken, een hand geven, een schouderklopje, een kus, in ieder geval dichterbij elkaar komen dan nu mag. Die anderhalve meter samenleving is daarom abnormaal, zei hij. Hij zou daarom liever gezien hebben dat er gekozen was voor de woorden: het tijdelijke abnormaal. Zulke woorden geven inderdaad meer uitzicht en hoop dat het voorbijgaat. Zo zie je maar weer hoe belangrijk taal is en welke woorden je kiest. Het ‘tijdelijke abnormaal’ is nu weer een beetje verruimd naar wat ‘normaal’ is….nog niet zoals het was, maar toch …...
Ik hoop dat we elkaar weer kunnen ontmoeten vanaf 1 juli, tot 100 personen! Da’s best veel.

Ds. Diete Kits