Zomaar een week uit het leven van een koster Zomaar een week uit het leven van een koster
Zomaar een week uit het leven van een koster
Sinds een aantal jaren ben ik één van de kosters. Aan het begin van het jaar hebben we de taken verdeeld en we hebben een mooi team.
Vorige week was er iemand die me vroeg of het beroep van koster druk is. Tja, wat is druk? Ik vertelde hoe mijn week eruit gezien had. Op zaterdag was er een begrafenis en daarna moest het podium in de kerk geplaatst worden voor de musical “ Spiegels”. Op zondagmorgen de gebruikelijke dienst en ’s avonds opvoering van “Spiegels” en daarna voor iedereen koffie drinken. Op maandagmiddag koersbal en ‘s avonds kwam er een familie die de zaal wil gebruiken om er een feestje te houden en moest dat besproken worden. Op dinsdagmorgen ontmoetingsmorgen en ’s avonds gemeentevergadering. Elke donderdagmiddag de schoonmaak van de kerkruimte en alle bijzalen en ’s avonds vergadering i.v.m. de overgang naar onze nieuwe kerk. Op vrijdag dorpsdiner en op zaterdag vanaf 12.00 uur feest van onze Molukkers en die om 21.30 uur belden dat het feest afgelopen was. Daarna de zaal weer klaar zetten voor de volgende dag: koffie drinken i.v.m. de voleindingszondag. Tussendoor afwassen, nog een keer dweilen, stofzuigen, zaal klaar zetten enz.
Maar of u dit druk vindt? Mevrouw was onder de indruk en bood spontaan haar hulp aan, mochten we haar nodig hebben. En daar gaan we zeker gebruik van maken omdat er rond Kerst weer een hele drukke periode aan zit te komen.
Dus een koster doet meer dan de deuren openen, water op de preekstoel zetten, de lichten aandoen en zorgen voor het geluid.
En… zoals gezegd, ik doe dit samen met de andere vrijwillige kosters en gemeenteleden die ad hoc meehelpen.
Maar het is prachtig om te doen, dorpelwachter van de Protestantse Gemeente Bovensmilde.
Hartelijke groet, Géke van Sleen