Leeg en ruim  Leeg en ruim

Een bevriende predikant schreef iets, ik las het…. en het was alsof het over mij, over ons, ging…..Ik deel het met u, enigszins toegeschreven op onze situatie:

Het was vreemd en bijzonder om in een lege kerk te staan.
We hadden alle diensten en bijeenkomsten afgelast.
Daar stond ik, toga aan, met al die stoelen, die me aangaapten.
Ja, er waren een paar mensen, koster, lezer, organist, cameraman, wat zangers.
Vreemd en bijzonder…we moesten voortdurend letten op die 1,5 meter….in die grote ruimte
Wij zijn nog gezond…en willen dat zo houden, geen anderen aansteken.
We denken aan mensen die ziek zijn. Wij kunnen de deur nog uit.
Denk aan wie geen bezoek mag ontvangen.
Toen ik daar stond maakte juist die lege kerk iets duidelijk.
Zo is het nu: veel valt weg, mensen kunnen er even niet zijn.
We kunnen elkaar niet aanraken, niet groeten met een handdruk, een kus, een schouderklop.
We moeten met de leegte om zien te gaan.
Er kwam ook iets anders bij me boven: een gevoel van ruimte.
Ruimte om te kunnen zeggen wat je moeilijk vindt en waar je onzeker en bang voor bent.
In de ruimte vielen alle grenzen weg.
Wat we ook denken, geloven of niet geloven, we zijn op elkaar aangewezen.
En we mogen er op vertrouwen dat er soms, als het er op aan komt, onvermoede krachten onder ons worden losgemaakt. Dat maakte die lege, ruime kerk me meer dan ooit duidelijk.
Wat deze tijd ook zal brengen….ik zie zoveel creativiteit, veerkracht, betrokkenheid en denk: we redden het wel en misschien wel méér dan dat…
Ds. Diete Kits