Bericht van de stagiaire Willemijn Bericht van de stagiaire Willemijn
Bericht van de stagiaire Willemijn

“Wat een mooie gemeente is dit toch!” Die gedachte is de afgelopen weken rond de overgang naar de Hoofdweg meerdere keren door mijn hoofd geschoten. Het is prachtig om te zien hoe deze gemeente een hechte gemeenschap vormt van actieve leden die zich inzetten om samen Gods kerk te kunnen zijn. Een gedachte die daarop volgt is dan meestal: “Wat een geluk dat ik hier mag stage lopen!” Ik merk dat ik hier de ruimte krijg om te ontwikkelen en te leren en om iets te kunnen betekenen. Inmiddels heb ik de gemeente al goed leren kennen. Door middel van gesprekken met gemeenteleden, interviews en observaties heb ik de gemeente in kaart gebracht op demografisch, sociaal-ecologisch, financieel en praktisch-theologisch gebied. Zo heb ik geprobeerd antwoord te geven op vragen als: wat leeft er in de gemeente? Is de kerk afgestemd op de behoeften van de directe omgeving? Komt de officiële theologie van de gemeente wel overeen met de geleefde theologie van gemeenteleden? Het in kaart brengen van de identiteit is van groot belang voor de gemeente. Zo kunnen we vervolgens kritisch naar onszelf kijken en tegelijkertijd trots zijn op wat we als gemeente in huis hebben. En de Protestantse Gemeente Bovensmilde heeft veel in huis! Mocht u nieuwsgierig zijn naar mijn bevindingen dan ga ik daar graag eens over in gesprek! Ook heb ik tot nu toe twaalf gemeenteleden bezocht met wie ik mooie gesprekken gevoerd heb. Het is een bijzondere ervaring als mensen je toelaten, niet alleen in hun huis (of aan hun ziekenhuisbed), maar in hun hele leven. Gedurende de rest van mijn stage zal ik nog meer bezoeken afleggen. Daarnaast werk ik nu toe naar drie kerkdiensten waarin ik voor zal gaan. De eerste kerkdienst zal zijn op 10 december dit jaar. Ik hoop jullie dan allemaal te zien! Ook ga ik de komende tijd aan de slag met het thema ‘leren geloven’, onder andere door mee te werken aan de jeugdkerk. Middels dit kerkblad zal ik u met enige regelmaat op de hoogte houden van mijn ervaringen in de gemeente, maar u kunt me natuurlijk ook altijd aanspreken als u nieuwsgierig bent.
Willemijn Piksen