algemene info algemene info

Nico Meilof, Kanaalweg 99, tel. 0592-412739
Géke van Sleen (contactpersoon werkgroepen), Rozenstraat 23, tel.  06-10293755

Inleiding
In de kerkenraadstructuur van de Protestantse Gemeente Bovensmilde draagt de Werkgroep erediensten sinds het kerkelijk seizoen 2007-2008 de verantwoordelijkheid voor de organisatie en de invulling van de erediensten.

In de eredienst wordt op verschillende manieren met gebruikmaking van moderne hulpmiddelen het evangelie uitgedragen.
Kernwoorden hierbij zijn:
Interactie
Bijzondere diensten
Betrokkenheid
Laagdrempeligheid

Het doel
De werkgroep erediensten stelt zich ten doel verschillende soorten diensten te houden
en de betrokkenheid in en bij de diensten te bevorderen.

De taken van de werkgroep omvatten:
  • Een inhoudelijke bezinning op vorm en inhoud van de erediensten en het adviseren van de kerkenraad hierover
  • Het opstellen van een jaarrooster erediensten ( voorgangers, schriftlezers, kosters, etc)
  • Het organiseren van bijzondere (avond)diensten en de Kerstnachtdienst
  • De activiteiten van de kindernevendienst en aansteken van de Paaskaars
  • Het regelen van de kinderoppasdienst
  • De aankleding van de eredienst met liturgische bloemstukken
  • De begeleiding van de diensten door de organisten
  • Het maken van presentaties voor de beamer en het bedienen van de beamer tijdens erediensten, rouw- en trouwdiensten
  • Het live kijken of terugzien van kerkdiensten via www.kerkdienstgemist.nl
  • Het verzorgen van schriftlezingen
  • Verzorgen bloemendienst in de kerk
De hierboven genoemde werkzaamheden worden grotendeels uitgevoerd door een aantal bestaande  subgroepen. Het merendeel van deze subgroepen functioneert daarbij zelfstandig binnen de afspraken van het jaarlijkse werkplan.
Voor elke subgroep is één van de leden van de werkgroep als contactpersoon aangewezen. De predikant vervult in de werkgroep de rol van toeruster en adviseur.

Het uitgangspunt
Uitgangspunt in de eredienst is het gedenken van Gods handelen met en voor mensen. Bij de invulling van de lezingen en gebeden in de erediensten wordt het rooster van het kerkelijk jaar gevolgd. Het middelpunt daarvan vormt Pasen:  het feest van de opgestane Christus. In de zondagse eredienst wordt in het kerkelijke rooster ook aansluiting gezocht bij solidariteitsprojecten (b.v. actie schoenmaatjes) en projecten gericht op de geloofsopvoeding van kinderen en jongeren (zoals de projecten tijdens de advents- en veertigdagentijd).

De vorm
De eredienst staat altijd in het spanningsveld van traditie en vernieuwing. Ook in Bovensmilde hebben wij hiermee te maken. In het algemeen wordt er vastgehouden aan de traditionele eredienst, maar er zijn de afgelopen jaren ook nieuwe impulsen gegeven.
Er is behoefte aan nieuwe vormen en andere rituelen die aansluiten bij de verscheidenheid van de beleving van kerkgangers. Kerkleden bezoeken in  afnemende mate de zondagse eredienst. Vooral om die reden is de werkgroep aan de slag gegaan om een diversiteit aan vieringen te organiseren, zodat zoveel mogelijk kerkleden zich betrokken blijven voelen bij de eredienst.

In en om de eredienst
Iedere zondagmorgen - en op kerkelijke feest- en gedenkdagen – wordt er een kerkdienst gehouden. De diensten vinden plaats in de kerk aan de Hoofdweg 186 te Bovensmilde.
De diensten beginnen vanaf de eerste zondag in april tot de eerste zondag in november om 09.30 uur. Vanaf de eerste zondag in november tot de eerste zondag in april beginnen de diensten om 10.00 uur. Alle gemeenteleden en gasten worden bij de hoofdingang welkom geheten door de dienstdoende koster.

Aktie 2018
Voor 2018 heeft de werkgroep invulling gezocht voor extra's bij de diensten. Inmiddels zijn de volgende koren/groepen e.d. vastgelegd.

zondagmorgen 18 maart: medewerking van het koor Cantabilé uit Westerbork

zondagmorgen 1 april (1e paasdag): medewerking van een trompettist

zondagmorgen 8 april: Drentse dienst met medewerking van cantorij “Met An Doen”

zondagmorgen 27 mei: medewerking van de zanggroep Resin uit Hooghalen

zondagmorgen 7 oktober: medewerking van muziekvereniging OBK uit Bovensmilde

zondagmorgen 25 november: medewerking van het zangkwartet Nieuwe Pekela

zondagavond 24 december (kerstnachtdienst): medewerking van het koor El Elohim

Tot slot: eigen inbreng
Als werkgroep zijn wij altijd op zoek naar mensen die met ons mee willen denken over de invulling van de erediensten. Of mensen die goede ideeën hebben of aanvullingen, of….vult u zelf maar in.

Zo mag en kan ook u op eigen en/of bescheiden wijze bijdragen aan de erediensten in Bovensmilde.
Schroom niet en laat het ons weten als u ergens iets heeft gelezen, gehoord of zelf hebt ervaren rondom een kerkdienst dat u heeft geraakt en dat wellicht ook in Bovensmilde kan worden ingebracht.